Veel werknemers in de Duitse auto-industrie gaan een lange kerstvakantie tegemoet. De Duitse autoproducenten passen hun productie namelijk aan de huidige malaise aan.

Porsche verklaarde gisteren dat de productie daar vorige week al een dag heeft stilgelegen en in de komende maanden zullen ze nog zeven dagen de productie staken. Ook de verwachting dat in 2008 méér Porsches worden gebouwd dan vorig jaar, is bijgesteld. De 98.650 auto’s worden dit jaar niet gehaald.

Volkswagen zet in Wolfsburg in de kerstperiode de lijnen drie weken stil. Dat betekent dat de 44.000 werknemers een lange (verplichte) vakantie tegemoet gaan. Het zelfde geldt voor de werknemers bij Audi. Ook daar wordt gedurende de feestdagen de productie een paar dagen langer dan gebruikelijk stilgezet.

Volkswagen heeft verder aangekondigd dat er projecten worden geschrapt of vertraagd. Ook de investeringen en uitgaven worden nog eens goed tegen het licht gehouden. Volgens VW komen essentiële plannen niet in het geding. “Het gaat om projecten zoals nieuwe logistieke of computercentra,” aldus een woordvoerder van het merk in de Financial Times.

De auto-industrie zorgt in Duitsland voor eenvijfde van de Duitse export en één op de zeven banen in de Duitse industriesector is auto-gerelateerd. Daimler-baas Dieter Zetsche zegt dat er tot 300.000 banen in Duitsland verloren kunnen gaan als de huidige crisis in autoland aanhoudt. BMW heeft gisteren aangekondigd nog eens vierhonderd medewerkers méér te ontslaan de 8.100 die zijn aangekondigd in het reorganisatieplan, dat overigens al voor de crisis is gepresenteerd.