Occasionhandelaren zijn genoodzaakt flink af te schrijven op hun occasionvoorraad. De afgelopen maanden zijn prijzen van gebruikte auto´s flink gedaald, vooral die van diesels. Dat meldt vakblad Automotive.

Automotive haalt er twee indexen bij om aan te geven hoe de waarde van gebruikte auto´s de afgelopen tijd gedaald is. De AOX (Autodata Occasion Index), die gebaseerd is op de vraagprijzen, en de X-Ray, een index waarbij uitgegaan wordt van de handelswaarden. Volgens die laatste zijn de prijzen van diesels met 23 procent gedaald, en die van benzine-auto´s met 14 procent. Het lijkt voor de consument een gunstig moment om een gebruikte auto te kopen maar je moet dan natuurlijk niets hebben in te ruilen, want occasionhandelaren willen de voorraad zo klein mogelijk houden. Automotive heeft navraag gedaan bij grote handelaren en constateerde dat de waarde van de voorraad met tien tot twintig procent gedaald is. En dat kan problemen opleveren want die voorraad komt wel op de balans te staan.

Dit heeft ook consequenties voor de nieuwverkopen, want voor inruilers wordt minder geboden. Dan maar geen nieuwe auto kopen, en blijven rijden met het huidige vervoermiddel, denken consumenten in zo´n geval. Ook de leasebranche ondervindt hinder van de huidige ontwikkelingen, want zij moeten de auto´s die terugkomen uit de lease immers ook kwijt.