Na lang gesteggel hebben de belangrijkste Europese autolanden nu uiteindelijk overeenstemming bereikt over de toekomstige CO2-wetgeving van de Europese Unie. Italië, dat lang tegenstribbelde, heeft uiteindelijk ingestemd met de plannen van de Europese Commissie.

Zodoende zal de gemiddelde CO2-uitstoot van de nieuwe auto’s tussen 2012 en 2015 gefaseerd worden afgebouwd naar 130 gram per kilometer. Een verdere beperking van 10 gram per kilometer moet worden bereikt door het gebruik van milieuvriendelijke banden, zuiniger airconditioning en alternatieve brandstoffen. Voor de eerste drie grammen boven deze limiet gaat een boete van 15 euro per gram gelden, voor de meest vervuilende auto’s zal de boete oplopen naar 95 euro per gram CO2 boven de gewenste 130 gram.

In de eerste instantie zou de wetgeving al in 2012 in werking treden, maar vooral de Duitse auto-industrie verklaarde dat dit onmogelijk was. Italië bouwt relatief kleine auto’s en heeft daarom lang gestreden voor lage boetes voor de auto’s die net boven de 130 gram zitten. Juist die auto’s worden het meest getroffen door de nieuwe wetgeving, was het argument van de Italiaanse minister-president Silvio Berlusconi.