Op de autoshow in Los Angeles is het doek getrokken van de volledig nieuwe Mazda 3. De Amerikanen krijgen de primeur van de vierdeurs sedan. De voor Europa interessantere hatchback beleeft zijn debuut in december in Bologna.

De nieuwe 3 is volgens Mazda meer dan ooit een wereldauto. Hij heeft het algemene familiegezicht dat over de hele wereld herkenbaar is. Net als bij de huidige 6 sedan heeft Mazda zich voor deze auto opnieuw laten inspireren door de klassieke coupé. In het interieur is het dashboard zwevend gemonteerd, dat zorgt voor een ruimtelijk gevoel. Bovendien is het iets gekanteld en is er goed op gelet dat alle belangrijke instrumenten goed binnen bereik van de bestuurder liggen. Verder wordt in het interieur flink met lichtintensiteit gevarieerd om een rustig gevoel te creëren.

Voorlopig spreekt Mazda alleen nog van een 2,0-liter een een 2,5-liter benzinemotor met vermogens van 148 en 167 pk. Waarschijnlijk zijn die voorbehouden aan de Amerikaanse markt en krijgt Europa wat economischer krachtbronnen. De nieuwe 3 meet 4,59 meter in de lengte, 1,47 meter in de hoogte en de wielbasis is 2,64 meter. Dat is tien centimeter langer, en een centimeter hoger dan het huidige model. De wielbasis is gelijk aan het vorige model. In de loop van volgend jaar staat de 3 klaar om de concurrentie aan te gaan in de klasse van onder meer de Golf VI en de nagelnieuwe Renault Mégane.