Toyota komt met een geheel nieuwe motor op de proppen. De 1,3-liter Dual VVT-i benzinemotor debuteert in de Toyota Auris.

De 1,3-liter viercilinder heeft een vermogen van 101 pk en is gekoppeld aan een eveneens nieuwe zesversnellingsbak. Het maximumkoppel bedraagt 132.  In de Auris is de CO2-uitstoot 135 gram per kilometer, wat 17 procent minder is dan de waarde die de 1,4-liter VVT-i motor liet noteren. Het brandstofverbruik is 4,8 liter per 100 kilometer, een daling van 19 procent.

Een andere belangrijke primeur is Toyota Optimal Drive, vergelijkbaar met BMW’s Efficient Dynamics. Volgens Toyota zorgen de bijbehorende aanpassingen namelijk voor lagere emissies en verbruik, zonder dat het rijplezier hier onder te lijden heeft. Een van de onderdelen van Optimal Drive is een Stop/Start-systeem. Het systeem vindt z’n weg naar alle toekomstige Toyota’s, naast deze Auris als eerste in de Avensis en IQ. De 1,3-liter viercilinder vindt ook z’n weg naar de kleine Toyota.

De productie van de motor gaat plaatsvinden in Deeside, North Wales. Momenteel maakt Toyota daar de 1,4-, 1,6- en 1,8-liter VVT-i benzinemotoren. Wanneer de Auris 1.3 in ons land op de markt komt en wat –ie gaat kosten, is op dit moment nog niet bekend.