Eurocommissaris Neelie Kroes heeft verklaard dat autofabrikanten niet hoeven te rekenen op een voorkeursbehandeling. Op 26 november stelt de EU een pakket maatregelen voor om de auto-industrie de helpende hand toe te steken. Morgen is er bovendien een spoeddebat van de EU over de malaise in de industrie.

“Autofabrikanten hoeven niet te rekenen op eenzelfde behandeling als de banken hebben gehad,” verklaart eurocommissaris Neelie Kroes tegenover persbureau Reuters. “Als het financiële systeem niet meer werkt, is het gebeurd. Daarom heeft de EU bij de banken de bloedomloop weer op gang gebracht door miljarden te investeren.”

De Europese auto-industrie heeft bij de EU om veertig miljard euro hulp gevraagd om de economische neergang het hoofd te bieden. De Unie heeft aangekondigd op 26 november met een pakket maatregelen voor de dag te komen. Kroes heeft aangegeven al met Duitse vertegenwoordigers te hebben gesproken over de malaise en dat die met ‘wijze’ voorstellen zijn gekomen. Wat die zijn, wordt echter niet nader toegelicht.

“Ook andere sectoren worden geplaagd door economische problemen”, verklaart Kroes. “Er is geen reden om concurrentieregels ineens overboord te zetten en de auto-industrie bovengemiddeld veel te helpen.” Bovendien is ze bang dat hulp alleen op de korte termijn soelaas biedt, maar problemen op de lange duur niet verhelpt.