General Motors heeft zijn laatste aandelen in Suzuki verkocht om geld in het laatje te brengen.

General Motors gooit alle overbodige ballast overboord. Het aandeel van 3,01 procent in het Japanse Suzuki heeft GM terugverkocht aan Suzuki zelf. Dat gebeurde tegen slotkoers van het Suzuki-aandeel van afgelopen maandag. In totaal heeft de transactie voor GM 232 miljoen dollar opgebracht. Dat meldt persbureau Reuters.

De banden van GM en Suzuki gaan terug tot 1981 en op het hoogtepunt was twintig procent van de Suzuki-aandelen in Amerikaanse handen. In 2000 is al zeventien procent terugverkocht. De twee bedrijven geven aan dat ze wel willen blijven samenwerken op het gebied van hybrides en bij het veroveren van opkomende markten. Zo is Suzuki een grote speler in India. De aandelen zijn zelfs aan Suzuki verkocht met het idee dat GM ze weer terugkoopt als de zaken er beter voor staan.

Het relatief kleine Suzuki heeft namelijk een grote partner nodig bij het ontwikkelen van nieuwe modellen. Het aantal potentiële partners is gering. Toyota heeft al de Daihatsu-tak voor mini-auto’s en bij Nissan wordt op het moment ook fors geld verloren. Volgens analisten gaan de aandelen wellicht naar een investeringsmaatschappij die de ze over een tijd met flinke winst kan verkopen.