Als je vaak rondrijdt in de regio Groot-Amsterdam, dan kun je voortaan in de auto nu naar file-informatie luisteren via Traffic Radio. Gek genoeg is dat een radiostation dat uitsluitend uitzendt via (mobiel) internet op je mobiele telefoon. Leuk is dat je zelf ook mee file-info mag voorlezen! VVD’er Mark Rutte trok vandaag de zender op gang.

De nieuwe internetzender Traffic Radio draait non-stop muziek met om het half uur nieuws en actuele verkeersinfo voorgelezen door een computerstem (die lijkt op de computerstem Saskia in je TomTom). Jaco Bal en Lars Schotanus, initiatiefnemers en directeurs van het verkeersplatform YPCA/Eileen: “Wij hoorden van automobilisten de klacht dat de file waar ze op dat moment in staan, vaak niet vermeld wordt in de verkeersinfo op de radio. Wij willen alle info van Rijkswaterstaat voor een bepaalde regio uitzenden. We concentreren ons het eerste jaar op de regio Groot-Amsterdam.”

Je kunt vanuit de auto ook zelf bellen naar de Traffic Radio Tiplijn (035 799 0 799), en daar tips, files, of gebeurtenissen onderweg doorgeven. De ingesproken berichten gaan de zender op zoals jij ze hebt ingesproken. “Als iemand een file meldt, dan gaan we er van uit dat ie serieus is.”

Traffic Radio is vooral bedoeld voor leaserijders, die meestal ook al een (duur) mobiel internetabonnement hebben via hun telefoon. “Via de AUX-aansluiting in de auto sluit je je telefoon aan. Op je telefoon moet je surfen naar www.tunin.fm, en zo naar Traffic Radio.” De kwaliteit van de zender is opvallend goed, konden we vandaag zelf vaststellen via een Nokia N96.