Morgen is het honderd jaar geleden dat Carlo Abarth werd geboren. Dat wordt door Fiat uitgebreid herdacht. Onder meer met een speciale versie van de 500 Abarth. De in Oostenrijk geboren Abarth overleed op 24 oktober 1979.

Karl Abarth werd op 15 november 1908 in Wenen geboren. In 1934 verhuisde hij naar Italië, waar hij Carlo werd. In 1949 richtte hij zijn eigen automerk op. Het logo verwijst naar zijn sterrenbeeld: schorpioen. Voordat hij zijn eigen merk begon, speelde zijn leven zich grotendeels af op de circuits waar hij motorfietsen racete. Het merk Abarth richtte zich in eerste instantie op de productie van raceauto’s en speciale accessoires. Tot op de dag van vandaag leeft het merk voort binnen de Fiat Groep.

Om het eeuwfeest van Carlo Abarth te vieren, is in het Torino Esposizioni een tentoonstelling opgezet rond de man en het merk. Die wordt vandaag geopend en duurt tot 14 december. Op de ochtend van 16 november is speciaal voor Abarthisti een aantal activiteiten georganiseerd. Hoogtepunt is de stoet van Abarths die vanaf de expositieplek naar de Mirofiori-fabriek rijden.

Ter ere van het jubileum wordt verder onder meer een gelimiteerde 500 Abarth onder de naam ‘Da 0 A 100’ uitgebracht. Daarvan worden er 101 gebouwd. Die is onder meer voorzien van het EsseEsse-pakket, is onder meer gespoten in Nuvolari-grijs en natuurlijk voorzien van ‘Da 0 A 100’-logo’s. Het is nog niet duidelijk of er ook exemplaren van die feestelijke 500 naar Nederland komen.

Verder wordt op de tentoonstelling een speciale computer gepresenteerd die Abarth in samenwerking met Intel is gemaakt en de naam Abarth Powerplay Extreme PC draagt. Om Carlo Abarth’s band met motorfietsen niet te vergeten heeft Yamaha de FZ1 Abarth Assetto Corse Concept Bike op de tentoonstelling neergezet.