Opel heeft de Zafira EcoFlex 1.6 CNG Turbo klaar. Dat die juist op de show in Bologna debuteert heeft een reden, Italië is de grootste markt voor auto´s op aardgas van Europa.

De Zafira was er als 1.6 CNG, maar nu heeft Opel ook de geblazen 1.6 geschikt gemaakt voor het gebruik van aardgas. Overigens weet de krachtbron nog altijd raad met benzine. Hij levert 150 pk en een heeft een koppel van 210 Nm. Bij de Zafira zijn vier aardgastanks rondom de achteras geplaatst. De EcoFlex 1.6 CNG Turbo is nog altijd een zevenzitter. Opel belooft een verbruik van 5,3 kg aardgas per 100 kilometer, en dat komt overeen met een CO2-uitstoot van 144 gram per kilometer. Dat rijden op aardgas schoon is, is algemeen bekend. Bovendien zijn de brandstofkosten laag. In Nederland kost een kilo aardgas 0,72 euro inclusief BTW. Dus 100 kilometer rijden met een Zafira 1.6 CNG Turbo kost 3,80 euro aan aardgas. Alleen is het in Nederland nog maar mondjesmaat verkrijgbaar, op slechts 10 punten. Wel wordt er aan gewerkt om het aantal stations te verdubbelen. In andere landen is het beter gesteld met de beschikbaarheid van aardgas. In de vijf grootste aardgasmarkten van Europa, Italië, Duitsland, Zweden, Oostenrijk en Zwitserland, worden jaarlijks meer dan 75.000 auto´s verkocht die op aardgas rijden. Opel heeft in Nederland bij 50 dealers een aardgastankinstallatie gemonteerd, en de eerste 50 kopers van een Zafira op aardgas hebben eveneens zo´n thuistap geleverd gekregen.

Een nadeel van rijden op aardgas is de beperkte actieradius. Op deze brandstof komt de Zafira 370 kilometer ver, maar een 14 liter metende benzinetank zorgt voor 150 kilometer extra reikwijdte.