Subaru en Toyota werken tegenwoordig lekker met elkaar samen. Daar zie je steeds meer de vruchten van. De nieuwste is deze Subaru Dex, dat eigenlijk een Daihatsu Materia is – een product van een ander zustermerk van Toyota.

De nieuwe Subaru Dex is in de eerste instantie bedoeld voor de Amerikaanse markt. En wij zien dit nog niet zomaar op de export naar Europa gaan. De Daihatsu Materia heeft namelijk moeite genoeg om hier voet aan de grond te krijgen. Aan de andere kant zit Subaru wel verlegen om kleinere modellen om de CO2-uistoot van het programma te drukken. Daaraan hebben we ook al de Justy te danken, die niks meer of minder is dan een Daihatsu Sirion met het zes sterren-logo op de neus.

De Subaru Dex is in de basis een Scion xB, een model van Toyota’s jongerenmerk in de VS. Daarvan is voor Europa de Daihatsu Materia gemaakt. En daarvan verschijnt nu ook weer deze Subaru-afgeleide. Een fikse driehoeksverhouding dus.

Uiteindelijk is er niks Subaru aan dit koekoeksjong. Een boxermotor moet hij ontberen; er is alleen maar een viercilinder lijnmotor die voor de Japanse markt standaard is gekoppeld aan een viertraps automaat. Voorwielaandrijving is standaard. Wel staat 4WD op de optielijst, maar dat geldt voor de Materia ook.