Tijdens de gesprekken die ‘president elect’ Barack Obama afgelopen maandag heeft gehad met de zittende president Bush, is onder meer het idee voorbijgekomen een ‘auto-tsaar’ te benoemen, die vanuit de overheid de Amerikaanse auto-industrie weer op de rails moet helpen.

De komende Amerikaanse president Barack Obama pleit voor een auto-tsaar. Dat meldt de Amerikaanse krant Detroit News. Die wordt door de overheid benoemd en moet orde op zaken stellen in de Amerikaanse auto-industrie. Daar vliegen de miljarden momenteel per week de deur uit.

Wie de auto-tsaar precies moet worden, vertelt Obama niet. Op het moment heeft hij drie adviseurs voor de auto-industrie die op de nominatie staan en ook twee politici uit de staat Michigan, waarin ‘Motor City’ Detroit ligt, zijn mogelijke kandidaten.

Als de tsaar werkelijk wordt benoemd, moet hij er voor zorgen dat de 35 miljard dollar, die al door de Amerikaanse overheid aan de auto-industrie is toegezegd, goed wordt besteed. Ook mag de belastingbetaler geen geld verliezen door deze overheidshulp. Wellicht betalen de Amerikaanse merken terug met aandelen die in de komende jaren weer meer waard moeten worden. Ook moet de tsaar de branche gaan hervormen en weer winstgevend maken. Een andere belangrijke taak is het beschermen van de miljoenen banen die met deze bedrijfstak zijn gemoeid.

Volgens analisten wordt 2009 een bijzonder moeilijk jaar voor de Amerikaanse Grote Drie. Het jaar 2010 zien ze zonniger in. Dankzij een contract met de vakbonden, dat dan in werking treedt, worden personeelskosten een stuk lager.