Er is weinig reden voor optimisme over de energieprijzen de komende jaren. Als de huidige ontwikkelingen doorzetten, komt er in 2010 een energiecrisis.

Dat meldt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een rapport. De situatie is volgens het Agentschap momenteel extreem ongunstig. Door de economische crisis dalen de investeringen in duurzame technologie, terwijl de vraag naar energie in India en China fors blijft stijgen. En de situatie is niet van tijdelijke aard. Het IEA heeft berekend dat de olieprijs in 2030 ongeveer 45 procent hoger ligt dan nu het geval is. Dat komt neer op 200 dollar per vat. Het adviesorgaan pleit daarom voor een CO2-reductie van 40 procent in de komende decennia.

Een woordvoerder van Peakoil Nederland gaat zelfs nog een stapje verder: “Het IEA voorspelt 106 miljoen vaten olie per dag in 2030. Dat is tien miljoen vaten minder dan zijn laatste voorspelling, maar nog steeds ver boven de 90 tot 95 miljoen vaten per dag die wij zelf, en met ons veel experts uit de industrie zelf, maximaal mogelijk achten.”

Peakoil pleit voor verregaande maatregelen, ook al omdat een torenhoge olieprijs het herstel van de kredietcrisis bemoeilijkt. Het pakket bestaat uit een sloopregeling voor auto’s ouder dan acht jaar en een toegangsbeleid en parkeerdifferentiatie op basis van leeftijd en verbruik. Ook wil Peakoil dat de overheid de maximumsnelheid verlaagt van 120 naar 90 kilometer per uur. Auto's gaan tussen 50 en 90 kilometer per uur namelijk het meest efficiënt met energie om, aldus Peakoil.