Door de kredietcrisis ligt de Amerikaanse automarkt helemaal op zijn gat. En ging de afgelopen jaren al niet best met de General Motors, Ford en Chrysler. De derde kwartaalcijfers zijn alarmerend.

General Motors meldt vandaag tijdens een toelichting op de derde kwartaalcijfers dat de afgelopen drie maanden 2,5 miljard dollar is verloren. Er is  zeven miljard van de kapitaalreserves verbrand. Het ging al tijden niet goed met de Amerikaanse autogigant, maar de kredietcrisis lijkt de reus de das om te doen. Als de verliezen zo doorgaan, is komende zomer het geld op. Tenzij er overheidssteun komt. Tot nu toe is GM in 2008 21 miljard dollar verloren. Ook in Europa schrijft GM, en met name het hoofdmerk Opel, rode cijfers. Door de verliezen is General Motors gestopt met de pogingen om Chrysler over te nemen. Verder wordt vijf miljard dollar bezuinigd – onder meer door personeel te ontslaan en investeringen te stoppen. GM benadrukt dat die laatste maatregel geen gevolgen heeft voor de ontwikkeling van de revolutionaire Chevrolet Volt plug inhybride.

Gisteren hebben de ‘Grote Drie’ in de VS gevraagd om 25 miljard dollar overheidssteun. In Amerika is een op de tien banen verweven met de auto-industrie. Ook bij Ford Motor Company is de nood aan de man. Dat bedrijf heeft ook buitenlandse overheden om hulp gevraagd. Ford meldt in het derde kwartaal weliswaar een verlies van slechts 129 miljoen dollar maar er is in die periode 7,7 miljard dollar aan kapitaalreserves verbrand. Ook Ford wil personeel kwijt en biedt daarvoor afkoopsommen. Verder wordt de wereldwijde ontwikkeling van modellen beter op elkaar afgestemd, worden inventarissen geminimaliseerd en wordt flink gesneden in advertentiekosten. Ford in Europa noteert een winstje van 69 miljoen; vorig jaar was dat nog 293 miljoen.

Chrysler LLC, de kleinste van de drie en het moederbedrijf van Chrysler, Jeep en Dodge zag in oktober de verkopen met nog eens elf procent achteruit hollen. Daarmee staat de klassieke nummer drie in Amerika wat betreft verkoopcijfers nu op vrijwel gelijke hoogte met Honda. Cerberus, de investeringsmaatschappij die eigenaar is van Chrysler, geeft geen verder verliescijfers vrij. Omdat het bedrijf in particuliere handen is, is het daartoe niet verplicht. Doordat de onderhandelingen met GM nu zijn stukgelopen ziet het er naar uit dat het noodlijdende Chrysler LLC zijn drie merken los moet gaan verkopen. Jeep wordt gezien als de meest waardevolle van die drie. Verder is Chysler al ver met de verkoop van de Viper sportauto-lijn. Die brengt waarschijnlijk rond de tachtig miljoen dollar in het laatje.