Zelfs bij het altijd zo succesvolle Toyota staan na het presenteren van de cijfers het derde kwartaal de mondhoeken omlaag.

In het derde kwartaal is de winst bij Toyota met 69 procent gedaald. De Japanners waarschuwen dat er over het de tweede helft van dit jaar nauwelijks geld zal worden verdiend. De winstverwachting is daarom over het gehele boekjaar is met 56 procent teruggeschroefd tot 550 miljard yen.

De oorzaak hiervan is de abominabele situatie op de Amerikaanse markt en ook de Europese markt wil ook niet erg meehelpen. Voor het eerst in zeven jaar zag Toyota de wereldwijde verkopen dalen. Ook de opkomende marken, zoals China en Rusland geven niet de gehoopte resultaten.

“De marktsituatie is erger dan we hadden kunnen voorspellen,” vertelt Mitsuo Kinoshita, vice president van Toyota tijdens de presentatie van de cijfers. “Volgend jaar verwachten we minimale winsten door de malaise op de Amerikaanse markt.” In de VS loopt een actie waar bij Toyota een renteloze lening kan worden afgesloten voor de aankoop van een nieuwe Toyota. Toch vielen de verkopen met 23 procent terug.

In Amerika worden de enorme Tundra pickup en de Sequoia SUV gebouwd. Die worden nu voor het eerst geëxporteerd naar het Middenoosten en Zuid-Amerika om van de enorme voorraden in Amerika af te komen. Zo is van de Tundra de laatste maanden tweederde minder verkocht.