In China is het ooit zo nobele Britse Rover stilletjes begonnen aan een nieuw leven onder de naam Roewe. Het volgende model uit die stal is een SUV, die sterk is gebaseerd op de SsangYong Kyron.

In 2006 is in China de Roewe 750 gepresenteerd, die een directe afstammeling is van de Rover 75. Inmiddels wordt ook een nieuwe middenklasser onder de naam 550 geproduceerd en de volgende aanvulling op het programma is deze SUV. Hij wordt gebaseerd op de techniek van de SsangYong Kyron. Da’s geen toeval, want zowel SsangYong als Roewe vallen onder de vlag van het enorme Chinese SAIC-concern.

De voorzijde van de Roewe SUV wordt helemaal nieuw ontworpen; aan de achterzijde is te zien dat in elk geval de achterruit en –lichten afwijken van die van de SsangYong. Het motorenaanbod wordt ook gelijk aan dat van het Zuid-Koreaanse product: er zijn een 2,0-liter diesel met 141 pk en een 2,7-liter met 165 pk.

Of de deze Roewe ooit zien op onze wegen is nog maar de vraag. Er is ooit sprake van geweest dat SsangYong onder andere in ons land zou worden verruild voor Roewe. In Groot-Brittannië is nog steeds een warm kloppend hart voor Rovers, dus het is aannemelijk dat SAIC dat merk daar naar toe gaat exporteren. Het Chinese Nanjing, dat na het MG Rover-faillissement MG kocht, heeft er inmiddels de TF weer in productie. In China wordt de Roewe SUV in elk geval in de eerste helft van 2009 in de showrooms verwacht.