In Nederland valt de teruggang in de autoverkopen nog mee. Andere Europese landen komen er een stuk minder genadig vanaf. Met name in Spanje en Italië worden grote verliezen gemeld.

In Nederland is bij de verkoopcijfers van oktober nog maar een kleine terugval te zien ten opzichte van die maand in het vorige jaar. In Amerika is met een teruggang van 31,9 procent echter de nood aan de man. Ook verschillende Europese landen schrijven grote verliezen.

Spanje voert de lijst met rode cijfers aan. Daar werd maar liefst veertig procent minder auto’s verkocht dan in oktober 2007. Al vanaf de helft van het jaar worden daar flink minder auto’s verkocht; maar zo’n scherpe daling is nog niet vertoond. Dan Italië: daar werd bijna 18,9 procent minder verkocht. In dat land is die trend al wat langer aan de gang want in augustus is daar een min geschreven van 26,4 procent. Dat meldt persbureau Reuters.

Frankrijk noteert een verlies van 7,3 procent en in België is dat 6,83 procent. Duitsland wordt een verlies verwacht van zo’n tien procent. Later deze week worden daar de verkoopcijfers bekend gemaakt.

De Fiat Groep heeft te lijden van de slechte Europese en Italiaanse verkopen. Fiat, Alfa Romeo en Lancia zagen de verkopen samen met 13,1 procent teruglopen. PSA is 4,7 procent gedaald – Peugeot schrijft een min van 8,6 procent maar de Citroën-verkopen bleven stabiel. Het Renault-concern zit 9,8 procent in de min. Het merk met het wybertje verkocht 12,6 procent minder terwijl Dacia de reddende engel is: daar gingen de verkopen met eenderde omhoog.

Ook in Japan is er niks om over naar huis te schijven. Voor de derde achtereenvolgende maand zijn er rode cijfers geschreven. In oktober is 13,1 procent minder nieuwe auto’s verkocht dan in die maand in het vorige jaar. Slechts 233.922 auto’s hebben in oktober een eigenaar gevonden. Dat is het op één na slechtste resultaat sinds oktober 1968, toen maar 196.445 auto’s zijn verkocht. Wereldwijd zijn in het derde kwartaal de autoverkopen met 4,3 procent gedaald.