Winstwaarschuwingen zijn momenteel de orde van de dag in autoland. Maar het feit dat ook de modelontwikkeling wordt aangepast, toont wel aan hoe serieus de crisis in autoland is. BMW is één van de bedrijven die zich genoodzaakt zien om in het ontwikkelingsgamma te snijden.

Het slachtoffer is de productieversie van de Concept CS, een grote vierdeurscoupé op basis van de 7-serie. Deze Concept CS was een van de sterren van de Autoshow van Shanghai vorig jaar en was een rechtstreekse aanval op de Porsche Panamera, Maserati Quattroporte en Mercedes CLS. BMW Motorsport was inmiddels met de ontwikkeling van de auto gestart.  Met de Concept CS leek BMW vorig jaar in China een geheid succesnummer te tonen. Want een sportieve vierdeurscoupé kon immers alleen maar slagen op opkomende markten als Rusland en China.

De vlag hangt er nu anders bij, bleek gisteren op de presentatie van de kwartaalcijfers. CEO Norbert Reithofer maakte hier bekend dat de verkopen flink zijn gedaald, waardoor BMW genoodzaakt is de productie dit jaar met 65.000 stuks terug te schroeven. BMW gebruikt z’n budget nu voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën. Daaronder vallen de X1, Mini SUV en de kleine stadsauto die nu nog onder de naam ‘Project i’ door het leven gaat. Over de auto kon u in AutoWeek 43 meer lezen.