Vanaf volgend jaar heeft Hyundai twee helemaal nieuwe grote dieselmotoren klaar. De R-Engines zijn bedoeld voor de SUV’s en grote sedans van het merk.

In 2009 start Hyundai met de productie van een 2,0-liter diesel met 184 pk en een maximale trekkracht van 392 Nm en een 2,2-liter met een vermogen van 200 pk en een maximaal koppel van 436 Nm. “Daarmee verslaan we riant de vergelijkbare Duitse en Franse concurrentie,” aldus Hyundai. “Zelfs hun V6’en halen deze vermogens vaak niet.”

In de 42 maanden dat de motoren zijn ontwikkeld zijn meer dan vijfhonderd prototypes gebouwd. Hyundai is met name trots op het lichte gewicht van de krachtbron en tevens is veel gedaan aan een geraffineerde en stille loop van de diesel. Een standaard roetfilter en een uitlaatgasrecirculatiesysteem zorgen er onder meer voor dat de motoren voldoen aan de Euro V-uitstootnormen. De CO2-uitstoot is nog niet bekend.

Het is nog maar de vraag of we in Nederland ooit iets van de nieuwe diesels zien. Hij is geschikt voor de Tucson, Sonata en Santa Fe, maar waarschijnlijk een maatje te groot voor onze markt, waar CO2-uitstoot een grote rol speelt.