In oktober zijn de autoverkopen in Amerika gedaald tot het laagste niveau in 25 jaar. In vergelijking met die maand in het vorige jaar is 31,9 procent minder verkocht.

In Amerika zijn in oktober maar 838.000 auto’s verkocht. Dat is het laagste niveau sinds januari 1992. Als die lage verkoop een jaar wordt volgehouden, blijft er een verkoop over van 10,5 miljoen auto’s per jaar. En dat is de laagste stand sinds februari 1983, weet de New York Times te melden. Marktanalisten verwachten geen verbetering tot 2010.

Met name de Amerikaanse ‘Grote Drie’ krijgen het voor hun kiezen. De verkopen van Ford daalden 30,2 procent, die van Chrysler 34,9 procent en General Motors zag de afzet zelfs met 45 procent terugvallen. Daarmee is het marktaandeel van GM gedaald tot 20,1 procent; het bedrijf verliest sinds de zomer van 2008 een miljard dollar per maand.

Maar ook de buitenlandse merken blijven niet onbeschadigd: Toyota verkocht 23 procent minder, Honda 25,2 procent en Nissan 33 procent.

GM heeft inmiddels aangeklopt bij het Treasury Department voor tien miljard dollar overheidssteun, maar dat is afgewezen. Nu doen de GM, Chrysler en Ford een beroep op de de Energy Department voor een lening van 25 miljard dollar om vlug zuinige auto’s te kunnen ontwikkelen. “Als ze niet worden geholpen, gaat één van de drie zeker failliet,” aldus de analisten in de Amerikaanse krant.

De malaise wordt natuurlijk veroorzaakt door de schommelende brandstofprijzen, de zwakke economie en de kredietcrisis, waardoor het op het moment Avarage Joe zeer moeilijk is een lening af te sluiten. De fabrikanten proberen de malaise op te vangen door hogere kortingen te geven, minder productie te draaien en veel personeel te ontslaan.