General Motors komt niet met opvolgers voor de grote Chevrolet Tahoe Suburban, GMC Yukon en Cadillac Escalade. Ook verschillende midsize-SUV’s gaan voortijdig uit productie.

In Amerika zijn de grote SUV’s uit de gratie. Het volk is geschrokken van de hoge brandstofprijzen van de laatste tijd en daarmee is dit type auto uit de gratie geraakt. In een artikel in de New York Times geeft GM-godfather Bob Lutz aan dat er geen opvolgers komen voorde auto’s op het CXX-platform: dat zijn de Chevrolets Tahoe en de nóg grotere Suburban, de GMC Yukon en zijn grote broer XL en de Cadillac Escalade, die ook bij ons te koop is.

“Het is vandaag de dag niet te verantwoorden om een paar miljard dollar uit te geven om opvolgers te ontwikkelen voor die modellen,” verklaart Lutz. Vorig jaar werden in Janesville, die met negentig jaar de oudste GM-fabriek is, maandelijks nog 20.000 Tahoe’s, Suburbans en Yukons gemaakt. Nu zijn dat er nog honderd per maand. Nog voor Kerstmis, rolt daar de laatste auto van de band. Dan wordt de productie verplaatst. De opvolgers voor de fullsize SUV’s stonden gepland voor 2012. Nu is het maar de vraag of de huidige mastodonten niet voortijdig uit productie gaan.

Al eerder heeft GM aangegeven dat in december ook de wat kleinere Chevrolet Trailblazer en zijn zustermodellen GMC Envoy en Saab 9-7X uit productie gaan. Bij Chysler is aangekondigd dat de Aspen de Dodge Durango hun levenscyclus niet volmaken en binnenkort uit productie gaan. Saillant detail: ook de onlangs geïntroduceerde hybrides worden al meteen weer naar de eeuwige jachtvelden gestuurd.