We wisten al lang dat Ford met een ‘downsizemotor’ zou komen, maar de precieze informatie moesten we u nog schuldig blijven. Ford heeft nu eindelijk de radiostilte verbroken.

De compacte turbomotor van Ford krijgt een cilinderinhoud van 1,6 liter en directe benzine-inspuiting. De productie van de downsizemotor gaat plaatsvinden in Bridgend (Wales). Ford investeerde onlangs 70 miljoen pond in de hightech fabriek, de totale investeringen over de afgelopen vijf jaar bedragen 315 miljoen pond. De productiecapaciteit van de fabriek komt zodoende uit op een miljoen motorblokken per jaar.

De 1,6-liter turbomotor behoort samen met een 3,5-liter turbomotor tot Fords EcoBoost-familie. Ford belooft een brandstofverbruik dat 20 procent lager ligt dan in huidige auto’s. De CO2-uitstoot daalt met 15 procent, terwijl de motor juist een prettiger karakter heeft, aldus Ford. We verwachten de motor in ieder geval in de Focus en de Mondeo.

Eerder meldden wij u al dat Ford de familie compacte turbomotoren in de toekomst verder uitbreidt. Vorig jaar vertelde een medewerker van Ford ons dat de Fiesta de beschikking krijgt over een 1,0-liter driecilinder turbomotor.