Zowel Renault, Fiat , Daimler en PSA zien de nabije toekomst somber in. Gisteren gaven hun bazen sombere toekomstverwachtingen.

Drie belangrijke autoconcerns geven vandaag in de Engelse krant Financial Times sombere berichten over de toekomst. Fiat-baas Sergio Marchionne vertelt in de krant dat hij verwacht dat we het begin meemaken van een neerwaartse cyclus. “In het ergste geval neemt de vraag volgend jaar af met tien tot twintig procent,” vertelt hij. “Daarmee daalt de winst naar 400 miljoen euro; tegenover een verwachte winst van 3,4 miljard in 2008.

Renault heeft eveneens een winstwaarschuwing afgegeven voor dit jaar. Daarmee wordt het volgens de Finiancial Times voor directeur Ghosn meteen onmogelijk het door hem ingestelde driejarenplan te halen. PSA op zijn beurt, verwacht door de economische neergang 3,5 procent minder auto’s te verkopen dan in 2007. PSA-baas Christian Streiff kondigt voor de komende tijd flinke vermindering van de productie aan.

Daimler tot slot, stelde gisteren voor de tweede keer dit jaar de winstverwachting bij. Aanvankelijk was die meer dan zeven miljard euro; nu is dat meer dan zes miljard. Dieter Zetsche: “Het zijn bijzondere en ongekende tijden. Onze verkopen, omzet en orderboeken zijn er door geraakt.” Volgens beursanalisten moet de nieuwe E-klasse de resultaten bij Daimler in 2009 omhoog helpen. “Maar de volgende twee kwartalen worden moeilijk.”