Verschillende autoconcerns zijn bezig de productie in Europese fabrieken te verminderen of stil te zetten. Dit komt omdat de vraag naar nieuwe auto’s sterk is gedaald als gevolg van de kwakkelende economie.

Volkswagen maakte maandag al bekend de Tsjechische fabrieken van Skoda aan het eind van de maand voor een week te zullen sluiten. Gisteren volgde General Motors met de bekendmaking dat zij de productie in fabrieken door heel Europa ook zal verminderen of staken. Van 20 tot 31 oktober zullen zelfs alle Europese fabrieken van GM stoppen met het maken van auto’s. Dit heeft als gevolg dat veel werknemers dan technisch werkloos zijn. De enige uitzondering is het productiecentrum in Rüsselsheim, waar de nieuwe Insignia wordt gebouwd. GM wil voor het einde van het jaar 40.000 auto’s minder produceren. Mercedes Benz kondigde gisteren ook al aan de productie naar beneden bij te stellen. Hierdoor gaat de productie met 35.000 auto’s omlaag. Eerder dit jaar stelde de Duitse autobouwer de verwachting ook al naar beneden bij, toen met 45.000 auto’s.

Vandaag maakten BMW en Ford bekend dat ook zij de productie zullen terugschroeven. Ford stuurt 200 tijdelijke werknemers naar huis omdat de productie in Saarlouis wordt afgebouwd. In Genk, waar onder andere de Mondeo en S-Max worden gebouwd, blijft de productie wel op peil, omdat de vraag naar deze auto’s wel voldoende blijkt. BMW wil haar fabriek in Leipzig eind oktober vier dagen sluiten. Hierdoor worden 2.800 auto’s minder geproduceerd.