De Chevrolet Cruze is een belangrijke auto voor General Motors, wat wel blijkt uit het feit dat de auto als eerste het platform van de nieuwe Astra mag gebruiken. De Cruze blijkt echter nog een belangrijke primeur te herbergen: de langverwachte compacte turbomotor van General Motors.

Het splinternieuwe blok heeft een cilinderinhoud van 1,4 liter. Het vermogen bedraagt 140 pk en het maximumkoppel 200 Nm. Deze motor vindt ook z’n weg naar de nieuwe Astra en de rest van het modellenpalet van Opel.

De 1,4-liter turbomotor is de eerste uit een serie van compacte turbomotoren van GM. In 2011 is het palet van compacte motoren compleet en het zal dan bestaan uit blokken met een cilinderinhoud tussen 1,0 liter en 1,4 liter. De introductie van de motor is onderdeel van een breed pakket aan brandstofbesparende innovaties bij GM. Andere innovaties zijn directe inspuiting, Active Fuel Management, hybrides, de toepassing van zesversnellingsbakken en natuurlijk de E-Flex aandrijflijn van de Chevrolet Volt.