Pas nadat Toyota en Fiat hun allerkleinste modellen op de markt hebben gebracht, volgt Volkswagen met de Up. Die wordt wel wat goedkoper dan zijn rivalen.

We maken ons op voor een nieuwe generatie innovatieve kleine auto’s. De eerste daarvan is de Toyota iQ die binnen enkele maanden op de Nederlandse markt komt. Ook Fiat werkt aan een model in de ‘niet iets groter dan een Smart’-categorie. Die gaat waarschijnlijk Topolino heten en wordt vanaf 2010 in Servië gebouwd. Pas in 2011 gaat Volkswagen met de Up de stellingen verdedigen.

De Up is bedoeld als wereldwijd model maar in in eerste instantie moet die auto in Europa op de markt komen. Pas dan zijn de groeimarkten aan de beurt. In India, op 180 kilometer van Mumbai werkt VW aan een fabriek waar de Up voor deze nieuwe markten gaat worden gebouwd. Volgens de Duitse vakpers wordt de Up wel goedkoper dan zijn concurrenten. Voor de Up wordt een Europese richtprijs opgegeven van 8.500 euro. Voor de Toyota is dat 13.000 euro en voor de Fiat 11.000 euro.