Het was enige tijd stil rondom de Audi Q7 V12 TDI, maar van uitstel kwam zeker geen afstel. Audi heeft nu namelijk de officiële specificaties van het productiemodel wereldkundig gemaakt.

Q7 V12 TDI heeft de beschikking over een 6,0-liter V12 turbodiesel, goed voor 500 pk en 1000 Nm. Al deze kracht gaat via een versterkte zestraps automaat richting alle vier de wielen. De kolos sprint in 5,5 seconden naar 100 kilometer per uur, de topsnelheid is afgeregeld op 250 kilometer per uur. Het gemiddeld verbruik is 11,3 liter diesel per 100 kilometer.

Standaard heeft de top-Q7 adaptieve luchtvering en elektrisch instelbare dempers. Standaard staat de auto op 20 inch lichtmetaal, wielen met een diameter van 21 inch zijn een optie. Hierachter monteert Audi keramische remschijven.

Binnenin verwent Audi de passagiers met veel leder en een stereo-installatie uit de schappen van Bose. Sierstrips van koolstofvezel geven het interieur een sportief tintje. Tot de standaarduitrusting behoren verder: DVD-navigatie, een multifunctioneel stuurwiel, alarmsysteem en een bandenspanningcontrolesysteem.

De koper kan echter nog genoeg aanvinken op de optielijst: adaptieve cruise control, Audi Music interface met iPod-ondersteuning, een Bang&Olufsen geluidsinstallatie, meer leer en een dubbel schuifdak kunnen de prijs nog verder laten stijgen.

De Audi Q7 V12 TDI komt in het laatste kwartaal van 2008 op de markt. We kunnen de productieversie voor het eerst bewonderen op de Autosalon van Parijs.