Het zal Opel een doorn in het oog zijn dat Volkswagen in Parijs al de show steelt met de nieuwe Golf: de Astra laat daarna nog een jaar op zich wachten. Om Volkswagen toch een beetje de wind uit de zeilen te nemen, heeft Opel nu al wat informatie en schetsen prijsgegeven van z’n Golf-killer.

De Astra wordt echt een klein broertje van de Insignia: ook hier zien we het sculpted blade design aan de zijkant van de auto terug.  De Astra krijgt een interieur dat als het ware om de bestuurder heen gebouwd is, met een instrumentarium dat als het ware vastzit aan de deur. De nieuwe generatie Astra krijgt de beschikking over nieuw ontwikkelde, compacte turbomotoren. Deze hebben een hoger koppel onderin en een lager verbruik dan de exemplaren die nu in de Astra liggen.

Ook voor z’n veiligheidssystemen winkelt de Astra bij de Insignia. Het Adaptive Front Lighting systeem (AFL) gebruikt negen verschillende lichtstralen, waardoor de auto ’s nachts beter zichtbaar is en ook de bestuurder een beter zicht heeft. Het Front Camera System herkent verkeerssymbolen en combineert dit met een Lane Departure System.

De nieuwe Opel staat op een nieuw ontwikkeld platform, dat debuteert op de Chevrolet Cruze. Het merk onthult de Astra zoals gezegd in september 2009 op de IAA in Frankfurt, niet lang daarna staat de auto in de showrooms.