Tata stopt met de bouw van de Nano-fabriek in het Indiase Singur. De bevolking is het niet eens met de komst van de autofabrikant en de sfeer wordt grimmiger.

Tata is gestopt met de bouw aan de Nano-fabriek in Singur in de regio West-Bengal. Dat meldt persbureau Reuters. De lokale bevolking is enige tijd geleden in opstand gekomen omdat zij vinden dat hun land onrechtmatig is onteigend. Met name de kleine boeren zijn het niet eens met de compensatie die ze van de industriële gigant krijgen.

De stop van de bouw komt precies op het moment dat er onderhandelingen beginnen over de landonteigeningen. Dat legt extra druk op de demonstranten. Er worden protesten gevoerd onder leiding van een regionale oppositiepartij.

Tata is inmiddels bezig met plannen om de productie te verplaatsen naar andere fabrieken van het bedrijf. Aanvankelijk was het de bedoeling dat in oktober de productie van de Nano van start ging. Het is nog maar de vraag of dat doel wordt gehaald. En door de stijgende prijzen voor grondstoffen staat de lage prijs van het autootje ook al op losse schroeven.

Het Nano-project wordt gezien als het begin van de industrialisatie van West-Bengal. Dat is de regio waar ’s werelds langst zittende democratisch gekozen communistische overheid aan de macht is. Tata heeft 350 miljoen dollar in de regio geïnvesteerd om de fabriek van de grond te krijgen. Inmiddels heeft de Indiase overheid aangeboden om nieuwe compensatieregels met de lokale bevolking af te spreken.