BMW is vorige week gestopt met de productie van de Z4 roadster in het Amerikaanse Greer. Ook de coupé wordt niet meer gemaakt.

In de afgelopen jaren zijn bij de BMW-fabriek in het Amerikaanse Greer 200.000 Z4’s gemaakt. Dit jaar bleef het productieaantal steken op 9.300 exemplaren. De opvolger wordt volgend jaar verwacht en wordt in Europa gemaakt. Op de autoshow in Los Angeles, in november, wordt alvast een concept car van het nieuwe model getoond. De productieplaatsen in de VS worden opgevuld door de nieuwe X3. Van die kleine SUV verdwijnt de productie juist uit Europa. Als de X3 productie is verhuisd, worden alle X-modellen van BMW in de VS gemaakt.

De nieuwe Z4 gebruikt componenten van de 3-serie, die ook in Europa wordt gebouwd. Het is dus gemakkelijk voor BMW om de productie van de nieuwe roadster in de buurt te houden.

De Z4 coupé is maar twee jaar in productie geweest en kent maar twee uitvoeringen. Daarmee is het een exclusief model geworden. Dat is ook bij de Z3 coupé het geval geweest. Inmiddels wordt dat model volop vanuit Duitsland geïmporteerd. “Er rijden in Nederlands inmiddels meer Z3 coupés rond dan er ooit nieuw zijn verkocht,” weet de importeur te melden.