Aston Martin wil het oude merk Lagonda weer nieuw leven inblazen. Vanaf 2012 worden onder die merknaam weer auto’s gebouwd.

Aston Martin lijfde in 1947 het merk Lagonda in. Dat bestond sinds 1909 en was een Rolls-Royce-evenknie. Tot 1964 werd onder de merknaam Lagonda de Rapide gebouwd, een chique vierdeurs auto. Dat was de laatste Lagonda. Geen toeval dus dat de nieuwe vierdeurs Aston Martin ook weer Rapide heet. In 1976 kwam Lagonda nog eens terug als typeaanduiding van een vierdeurs Aston Martin. Die is gebouwd tot 1989; daarna is de naam begraven.

Tot vandaag. Want Aston-baas Ulruch Bez kondigt aan dat hij het aandurft om het merk nieuw leven in te blazen. “We zijn al vier jaar winstgevend en de afgelopen zestien maanden zelfs een onafhankelijk merk. Nu moeten we denken over de toekomst op de lange termijn. Met Lagonda is het mogelijk om auto’s te bouwen met een ander karakter dan een sportauto. Ook krijgt het zijn eigen designlijn. We gebruiken DNA uit het verleden, maar zijn zeker georiënteerd op de toekomst,” dat klinkt dus niet alsof Lagonda een verbouwde Aston Martin met een andere merknaam wordt.

“In 2009 viert Lagonda zijn eeuwfeest. Dan hopen we een concept car te kunnen tonen. In 2012 moet het productiemodel klaar zijn.” Maar eerst lopen er nog twee andere projecten bij Bez. Volgend jaar maakt bij Aston Martin de vierdeurs Rapide zijn entree. Daarna is het de beurt aan de One 77, die de spectaculairste Aston Martin ooit moet worden. Lagonda volgt daarna.