Het segment voor ’compacte’ premium SUV’s is de laatste maanden gigantisch op de schop gegaan. BMW heeft met de X3 nog een oudgediende in het gamma, dus het is geen wonder dat het merk haast maakt met de opvolger.

Inmiddels rijdt die rond met de psychedelische camouflage waar BMW het patent op heeft. De nieuwe generatie X3 groeit ongeveer twintig centimeter, waar vooral de achterpassagiers van gaan profiteren. Het markante uiterlijk wordt wat gladgestreken en zal meer neigen naar dat van de X5.

Uiteraard krijgt de nieuwe X3 de beschikking over de nieuwste generatie xDrive, die geïntroduceerd is op de X6. Het benzinegamma trapt af met een 3,0-liter zescilinder met 231 pk en naar boven afgerond met een 306 pk twinturbo met diezelfde cilinderinhoud. Op dieselgebied start het gamma met een viercilinder met 177 pk, oplopend naar een 3,0-liter zescilinder met 299 pk. Ook komt er waarschijnlijk een hybride versie.

De Audi Q5, Mercedes GLK en Volvo XC60 kunnen voorlopig nog even genieten van hun jeugdigheid: de BMW X3 staat pas in het begin van 2010 in de showrooms.