Het Italiaanse ontwerphuis Bertone heeft plannen om een zeer beperkte serie te bouwen van de BAT 11 concept car die eerder dit jaar op de rand van de Autosalon van Genève is onthuld.

Eerder dit jaar zag het er naar uit dat het beroemde 98-jarige Italiaanse ontwerphuis het niet zou gaan redden. In de Amerikaanse pers doet Roland Martin, die verantwoordelijk is voor het binnenhalen van opdrachten bij Bertone, uit de doeken dat het ergste gevaar is geweken.

Om dat te vieren, zijn er plannen om 25 tot 50 exemplaren van de BAT 11 te bouwen. Het is onderdeel van een plan bij Bertone om kleine series te bouwen van de beroemdste ontwerpen uit het heden en verleden van het bedrijf. “We doen het alleen als we de auto’s verkocht krijgen vóórdat ze worden gebouwd,” zegt Martin. Bertone doet tegenwoordig alleen nog maar aan ontwerpen. De productiefaciliteit is verdwenen.

Toen vorig jaar de ontwikkeling van de BAT 11 bezig was, is het bedrijf daar onder druk van crediteuren bijna mee gestopt. Uiteindelijk is de auto aan de vooravond van de Autosalon van Genève toch nog op een evenement van Bertone onthuld. Een eigen plek op die beroemde beurs zat er toen al niet meer in.

De familie Bertone is nog steeds de eigenaar van het bedrijf, maar de zaken worden gedaan door een professioneel team. Op het moment is Bertone vooral actief in China, waar het bezig is om verschillende personenauto’s te ontwerpen en er prototypes van te bouwen. Daarnaast wil het bedrijf graag voet aan de grond krijgen in Amerika. “Dat is immers de grootste automarkt ter wereld. Dus is het belangrijk daar aanwezig te zijn.” Wellicht opent het bedrijf binnenkort een studio in Detroit.