Volgend jaar verwachten we de nieuwe Toyota Prius. De prototypes zoemen al rond bij de hoofdkwartieren van het merk in Europa.

De Prius is de kurk waar Toyota op het moment op drijft. Vooral in Amerika, is de hybride niet aan te slepen en in ons land, waar de auto onder gunstige belastingregelingen valt, is het eveneens een populair model. Dit is een prototype van die nieuwe ster. U ziet onder de camouflage geen verschil met de huidige Prius? Dat kan kloppen: deze auto leent grotendeels het koetswerk van de oude Prius. Alleen de nieuwe voorkant zit er al aan.

In de loop van 2009 wacht de aflossing en als de voortekenen niet bedriegen, krijgt de Prius er flink wat groene fratsen bij. Neem bijvoorbeeld het dak, waarop zonnecellen zorgen voor energie voor de airconditioning.

Ook aan een plug-in-versie, die kan worden opgeladen via het stopcontact, wordt gewerkt. Als de voortekenen niet bedriegen, doet de ook de nieuwe Prius het voorlopig nog met nikkel hydride-batterijen. De nieuwe generatie lithium ion-accu’s blijven voorlopig nog even in het laboratorium. De nieuwe accu’s gaan in de toekomst zorgen voor meer ruimte; ze zijn immers flink compacter dan de huidige. Verder zullen hybrides met die techniek betere prestaties leveren.

Zoals het een nieuw model betaamt, wordt ook de nieuwe Prius groter en breder. Met name de passagiers op de achterbank krijgen er ruimte bij en ook het bagageruim moet flink gaan groeien. Als de geruchten kloppen, wordt op basis van de techniek van de nieuwe Prius een hele familie hybrides ontwikkeld. Zo zouden een stationwagen en een cabriolet op de rol staan.

Om de enorme honger van het publiek naar de Prius te stillen, gaan meer fabrieken zich wijden aan de productie van het model. Toyota heeft al aangekondigd dat de Tsutsumi-fabriek in Japan ook naast andere Toyota’s ook Priussen gaat maken. Ook in Mississipi in de VS komt een speciale Prius-fabriek die de Amerikaanse markt kan bedienen. Dat is geen overbodige luxe, want in de VS lopen de wachttijden van het groene model nu op tot enkele maanden.