De volgende generatie van de Toyota Prius gaat volgend jaar in de verkoop. Daarvan wil Toyota er flink meer produceren. Met de andere modellen gaat het minder. Toyota heeft de verwachtingen voor dit jaar zelfs naar beneden bijgesteld.

Toyota wil de productie van de Prius opvoeren met zeventig procent. Om deze stijging te realiseren, gaat de fabriek in Tsutsumi, Japan naast enkele andere modellen ook de Prius assembleren. Daarnaast wordt in de Verenigde Staten een extra fabriek in Mississippi gebouwd. Samen moeten ze zorgen 480.000 Priussen per jaar.

Ter vergelijking: in 2007 verkocht Toyota 281.300 van deze hybrides. Vooral in de VS is de vraag naar de Prius enorm. De wachttijden bedragen daar dan ook vele maanden. Het grootste probleem voor Toyota is op dit moment de voorraad en de levering van de hybride. Met de nieuwe plannen is Toyota nog niet klaar. De grootste autofabrikant ter wereld wil namelijk vanaf 2010 minstens één miljoen hybride voertuigen verkopen per jaar.

Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn bij Toyota: de verwachte wereldwijde verkoop voor dit jaar met 350.000 auto’s naar beneden bijgesteld tot 9,5 miljoen voertuigen. Met de andere modellen wil het namelijk niet zo vlotten. Daarvan is de kwakkelende verkoop in de VS de voornaamste oorzaak. Ook denken de Japanners dat de productie met één procent zal terugvallen ten opzichte van vorig jaar. Dat is de eerste productiedaling voor het bedrijf in zeven jaar.