J.D. Power heeft voor ons Duitse zusterblad AutoBild onder bijna 20.000 autobezitters een tevredenheidsonderzoek gedaan. Onze oosterburen zijn het meest tevreden over de Toyota Prius.

De Duitsers gebruiken een J.D. Power-onderzoek als tegenhanger van onze Tevredenheidstrofee. Onder 19.916 autobezitters, die gemiddeld 30.000 kilometer met hun auto hebben gereden, is onderzoek gedaan. J.D. Power laat de nieuwste auto’s buiten beschouwing. Alleen modellen die te koop zijn geweest tussen 1 januari 2005 en 31 december 2006 mogen meedoen. Als een model in die tijd is vernieuwd of gefacelift, wordt die ook bij het onderzoek betrokken.

De Duitsers zijn het meest tevreden over de Toyota Prius. Die gaat er met de algemene zege vandoor en is de beste in de categorie middenklasse. Bij de allerkleinste modellen wint de Toyota Aygo en de Honda Jazz wint in de compacte klasse. In de kleine middenklasse valt de Honda Civic die eer te beurt. Bij de hoge middenklasse vinden we het eerste Duitse product: de BMW 5-serie. Bij de SUV’s wint de X3 van de zelfde fabrikant. Bij de sportwagens wint de Mercedes-Benz CLK en bij de mpv’s is het opnieuw een Japanner: de Toyota Verso.

In de merkenlijst zijn het Honda, BMW en Toyota die de meeste tevreden klanten hebben. Kia, Suzuki en Chevrolet zijn de drie laatste in die lijst.

 

Bezitters gezocht

De AutoWeek Tevredenheidstrofee verschijnt in oktober. Auto’s worden in het onderzoek betrokken als er dertig gebruikerservaringen over zijn binnengekomen. De Audi Q7, Chevrolet Captiva, Chrysler 300C, Citroën C3, Ford Fusion, Ford Galaxy, Ford Ka, Hyundai Getz, Mercedes-Benz A-klasse, Mitsubishi Lancer, Nissan X-Trail, Subaru Legacy, Volkswagen Eos, Volkswagen Fox en Volvo S80 balanceren op het randje van deelname. Mocht u zo’n auto hebben, dan zijn uw gebruikerservaringen extra waardevol voor ons.