General Motors heeft in de VS de eerste hybrides op de markt gebracht. Heel erg indrukwekkend zijn de verkoopaantallen nog niet.

Het is al geen nieuws meer: de Amerikaanse autogigant General Motors zit in zwaar weer. De Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch beweert zelfs dat een faillissement niet is uitgesloten als de resultaten zo dramatisch blijven. De belangrijkste oorzaak van de slechte zaken is dat Amerikanen onzuinige auto’s de rug toe keren.

Om het tij te keren, timmert GM nu ook driftig aan de weg met hybrides. Maar van de 265.937 auto’s die in juni in de VS zijn verkocht, zijn er maar 1.149 een hybride. Daarvan waren er 547 een Chevrolet Tahoe of GMC Yukon, 295 een Chevrolet Malibu en 30 een Saturn Aura. En dat terwijl er in Amerika in die maand 11.749 Toyota’s Prius zijn verkocht. GM heeft nog een lange weg te gaan.

In totaal verkocht GM in juni achttien procent minder auto’s dan in juni 2007. Toyota deed evenmin goede zaken. De verkopen liepen vorige maand volgens CNN 21 procent terug in vergelijking met vorig jaar. Dat komt omdat de dealers een tekort aan voorraad hebben. Sommige Toyota-handelaren beweren het dubbele te kunnen verkopen als modellen als de Prius, Yaris en Camry uit voorraad leverbaar zijn. Lachende derde is Honda: dat noteren in juni een plus van 1,1 procent. De grootste verliezer in de VS is echter Chrysler, daar werd liefst 36 procent minder auto’s verkocht als in juni 2007.