In januari is in Texas een sloopprogramma voor oude auto’s gestart. Inmiddels hebben daardoor al 11.000 auto’s kennisgemaakt met de slopershamer.

In januari is in Texas het programma ‘Drive a Clean Machine’ van start gegaan. Daarbij krijgen mensen met een laag inkomen in de grote steden in die staat tot 3.500 dollar premie als ze in een nieuwere auto stappen. De auto die ze inleveren, moet minimaal tien jaar oud zijn. Inmiddels zijn op die manier al 11.000 auto’s gesloopt.

Een gezin van vier personen dat aanmerking wil komen voor een subsidie, moet minder dan 63.000 dollar per jaar verdienen. Die doelgroep bezit zo’n 8,7 miljoen auto’s. Hun voertuig moet verder niet meer voldoen aan de uitstootnormen en moet op eigen kracht naar een dealer kunnen rijden. Ze kunnen een premie van 3.000 dollar krijgen als ze hun barrel ruilen voor een personenauto tot drie jaar oud of een ‘truck’tot twee jaar oud. Wie kiest voor een hybride krijgt 3.500 dollar.

In Californië zijn bij een soortgelijk programma vorig jaar 16.000 oude auto’s uit de roulatie gegaan. In Canada wordt binnenkort een landelijke actie gehouden om barrels van de weg te krijgen. Er is 92 miljoen dollar vrijgemaakt om 50.000 auto’s naar de sloop te krijgen. Hun eigenaren krijgen daarvoor 300 dollar of een korting op een fiets of een abonnement op het openbaar vervoer.

Door de kwakkelende economie in Amerika houden automobilisten hun auto’s steeds langer. In 2007 zijn in Amerika 13 miljoen auto’s naar de sloop gebracht; 5,2 procent van het wagenpark. In 2006 werd vijf procent van het wagenpark vernietigd.