Volvo zit in zwaar weer. Al eerder is aangekondigd dat in de Torslanda-fabriek de derde dienst wordt geschrapt. Nu is het nieuws naar buiten gebracht dat nog eens tweeduizend banen verdwijnen.

Volvo heeft erg last van de zwakke dollar en de kwakkelende markt in Europa. Verder speelt de hogere grondstofprijzen het merk parten. In het eerste kwartaal van 2008 is een verlies geboekt van 89 miljoen euro. Door de afgenomen vraag naar Volvo’s wordt binnenkort in de fabriek in Torslanda de derde dienst geschrapt. Daar zijn zo’n zeshonderd banen mee gemoeid. Daarnaast verdwijnen nog eens 1.400 kantoorbanen en zeshonderd ‘blauwe boorden’ moeten het veld ruimen. Om de bedrijfsresultaten weer recht te trekken, is een kostenbesparingsprogramma ingevoerd dat zo’n vier miljard Zweedse kronen moet opleveren (3,9 miljard euro).

De slechte zaken bij Volvo wakkeren meteen weer de geruchten aan dat moederbedrijf Ford het merk wil verkopen. De Zweedse pers heeft er lucht van gekregen dat er een Chinese gegadigde is en ook een Russische investeerder zou geïnteresseerd zijn in Volvo. Daarop herhaalt Ford nog maar eens dat het echt niet de bedoeling is het Zweedse merk uit het portfolio te halen.