Elektro-auto’s uit Nederland

Electric Cars Europe (ECE) is een nieuwe Nederlandse producent en importeur van geavanceerde elektrische auto’s. Die zijn voorzien van lithium ion-accu’s. Er komen auto’s uit eigen productie en er is import uit Amerika. Volgende maand gaat de productie van start.

De eerste succesvolle prototypes zijn al ontwikkeld. Zo rijden er al ECE-versies rond van de Lotus Elise en de Volkswagen Golf. Electric Cars Europe heeft daar ook al de specificaties van vrijgegeven. De Elise-ece weet in minder dan 4,7 seconden de honderd aan te tikken. De topsnelheid is 215 km/h en de auto weegt 795 kilo. De Golf-ece doet de nul tot honderd in ongeveer 9 seconden, maar heeft een top van slechts 145 km/h. De Golf heeft dan ook een 75 kW elektromotor daar waar de Elise 150 kW aan boord heeft. Ook andere modellen van andere merken kunnen worden omgebouwd.

 

Made in Lochem

In juli 2008 moet de serieproductie van de elektro-auto’s starten. De productie van de auto’s van ECE heeft plaats in Lochem. Geen toeval, want Lotus-importeur Willem van der Kooi is één van de directeuren van het bedrijf. En die is daar sinds jaar en dag gevestigd.

Handig om te weten is het feit dat de voertuigen gewoon thuis opgeladen kunnen worden via het stopcontact, maar Essent gaat zorgen dat er oplaadpunten door het hele land komen. Hierbij moet je denken aan benzinestations, parkeerplaatsen en hotelketens die zijn voorzien van een oplaadplek. De snelladers die daar geplaatst worden, zijn in staat om een auto in tien minuten volledig op te laden.

Een andere interessante samenwerking die ECE heeft, is die met het Amerikaanse concern Detroit Electric. De twee bedrijven gaan elkaars producten namelijk op hun thuismarkt verkopen. Detroit Electric heeft op dit moment twee prototypes die ook hier op de markt zullen verschijnen.

Het eerste prototype valt in de compacte klasse, is aangedreven door een 30 kW motor en heeft een actieradius van om en nabij de 320 kilometer. Het tweede is er in een 4- en 5-deurs variant met een 150 kW elektromotor en een bereik van 350 kilometer. De Nederlandse prijzen voor deze elektroauto’s bedragen respectievelijk 22.491 en 29.251 euro.

Het hoogtepunt moet de op de Lotus APX concept car gebaseerde Crossover Electric Vehicle worden. Die heeft elektromotoren in de wielen die met elkaar 480 kW leveren. Hij moet een actieradius krijgen van 560 kilometer en een top van 250 km/h. De sprint van 0 naar 100 km/h moet in vijf seconden gaan. Voor de zevenzitter geeft Van der Kooi een prijs op van 71.400 euro. Het marktpotentieel voor deze auto wordt nog onderzocht.

Tip de redactie