Wit, zwart en zilver zijn nog steeds de dominerende lakkleuren op de mondiale automarkt. Blauw is echter aan een opvallende opmars bezig.

Dat blijkt uit een onderzoek van Dupont Automotive Systems. DuPont is een van de grootste leveranciers ter wereld van lakken en coatings aan autofabrikanten en de autoschadeherstelindustrie.

Blauw is de belangrijkste chromatische kleur in Europa, met 12 procent van de markt, aldus Elke Dirks, DuPont color designer voor Europa. Chromatische kleuren zijn kleuren met een kleurschakering, in tegenstelling tot de pure kleuren wit, grijs en zwart. “Zwart, dat vorig jaar in Europa populairder was dan zilver, wordt hier als een trendy nieuwkomer gezien en zou in volume kunnen verdubbelen,” zei Dirks. Ze voorspelt dat op de langere termijn Europese consumenten zullen vragen naar een kleurrijker en meer individueel kleurenpallet. Op dit moment neigen de kopers nog naar de lichte kleuren.

Wit is tegenwoordig het populairst in Azië. Vorig jaar verdreef wit zilver als populairste lakkleur in dit continent. In Zuid-Amerika was groen jarenlang de populairste chromatische kleur, maar inmiddels staat blauw bovenaan het ereschavot. Ook in Noord-Amerika is dit het geval.