TVR-oprichter Trevor Wilkinson is afgelopen vrijdag op 85-jarige leeftijd overleden.

In een ziekenhuis in de buurt van zijn woonplaats Minorcan, is afgelopen vrijdag TVR-oprichter Trevor Wilkinson overleden. Dat meldt de BBC. Hij bouwde zijn eerste auto in 1949 en ontleende de merknaam TVR aan de medeklinkers in zijn voornaam.

In 1946 kocht Wilkinson een wielmakerij in zijn geboortestad Blackpool die hij Trevcar Motors noemde. Hij repareerde er auto’s en deed er ingenieurswerk. Enkele jaren later bouwde hij er op basis van een Alvis zijn eerste auto. Tegen die tijd leidde hij het bedrijf samen met Jack Pickard.

De eerste TVR heette Mark I en werd later omgedoopt tot Grantura. Het was een tweezitter met een glasfiber carrosserie waarvan de basis tot 1980 werd gebruikt. Toen verscheen de Tamsin. Wilkinson had al in 1962 het bedrijf verlaten. Bij de Engelse TVR Car Club wisten ze dat Wilkinson ziek was. “Bij droeg die ziekte op zijn eigen stoïcijnse manier.”

Rond de Kerst van 2006 is TVR in surseance van betaling gegaan. Kort daarop is het weer teruggekocht door Nikolai Smolenski, die er ook voor het faillissement de baas was. Op het moment leidt TVR een sluimerend bestaan en worden er geen auto’s meer gemaakt.