Lancia is eindelijk terug: ze gaan de strijd aan in de compacte middenklasse met een nieuwe Delta. We maken de eerste kilometers.

De nieuwe Lancia Delta heeft weinig overeenkomsten met zijn voorgangers. Hij grijpt terug op de oude Lancia-waarden innovatie en comfort. De Delta wordt neergezet in de top van de middenklasse. Zijn formaat is vergelijkbaar met een Volvo V50. Hij staat op een verlengd Bravo platform en heeft een wielbasis van 2,70 meter.

Met zijn 1.300 kilo legt hij flink wat gewicht in de schaal maar met de 150 pk sterke 1,4-liter turbomotor, die de sterkste benzinemotor is, wordt hij goed bediend. Dat geldt ook voor de 165 pk sterke Multijet diesel, die overigens wel een duidelijk hoorbare nagel heeft.

In zijn besturing doet de Delta sterk denken aan de Bravo; het werkt licht en zonder veel gevoel. Sportieve aspiraties heeft de Delta dus niet. Ondanks zijn gewicht voelt de nieuwe Lancia nooit log en zwaar aan.

Laten we hopen dat het Lancia gegund is de verwachte 1.600 exemplaren in Nederland te verkopen en zo het merk, net als de oer-Delta, er weer bovenop helpt.

 

De volledige rij-impressie met de Lancia Delta staat in AutoWeek 24, die op 11 juni in de winkels ligt.