We moeten flink in de tijd terug voordat we een sportauto van Subaru tegenkomen. Maar Subaru is niet van plan hun traditie langer te laten verslonzen, in 2011 staat er iets nieuws klaar en dit zijn de eerste voortekenen.

Subaru is samen met partner Toyota druk bezig een sportauto te ontwikkelen. Die moet in 2011 op de markt komen. Als de eerste onofficiële informatie uit Japan komt, krijgt de nieuweling meer Subaru- dan Toyota-DNA. Alleen in Japan komt hij als Toyota op de markt, de rest van de wereld zal deze auto als Subaru leren kennen.

Subaru-DNA betekent in elk geval dat er een boxermotor aan boord zit. Het wordt een 2,0-liter motor die aanvankelijk geen turbo heeft en een vermogen levert van 220 pk. Subaru heeft natuurlijk ook nog de 300 pk motor van de WRX STI in de rekken liggen. Die wordt voorlopig nog niet in verband gebracht met het ‘Suyota’-project, maar wat niet is, kan nog komen.

Subaru heeft wat moeite gehad de opdracht te slikken om van de auto een achterwielaandrijver te maken. Een ander onderdeel van Subaru-DNA is immers vierwielaandrijving. Maar sportwagenliefhebbers zullen die karakteristiek met open armen ontvangen, dus wellicht is dat een pleister op de wonde. Liefhebbers van driften, komen in elk geval aan hun trekken.

Het is niet duidelijk of de nieuwe Subaru ook in Europa zal worden verkocht. Vele modellen van het merk gaan immers aan onze neus voorbij om dat Subaru er geen brood in ziet. Bovendien moet Subaru de gemiddelde CO2-uitstoot van het modellenprogramma omlaag brengen. Dan lijkt het een slechte keus om juist een sportauto in het programma op te nemen. Die milieuperikelen hebben ons ook al de Impreza WRX en de Forster Turbo gekost. Dat dit prototype is gesnapt in Groot-Brittannië geeft de burger in elk geval moed: er wordt in elk geval in ons werelddeel getest.