De Ford F-150 was afgelopen mei voor het eerst sinds oktober 1991 niet de best verkochte auto in de VS. Nog opmerkelijker is het feit dat de populaire pick-up truck niet door één auto is voorbij gestreefd, maar door wel vier kleintjes: de Honda Civc, Honda Accord, Toyota Corolla en Toyota Camry.

Het verliezen van de toppositie in de verkopenlijsten is een zware dobber voor Ford. Volgens analisten is de F-series verantwoordelijk voor de helft van de omzet van de Ford Motor Company. Reden voor Ford om gelijk met een nieuwe actie te komen. Vanaf vandaag tot eind juni krijgt iedereen die een Ford F-serie aanschaft personeelskorting. Een wanhopige poging van Ford om in juni weer de koppositie te pakken?

Volgens Jim Farley, adjunct-directeur van de Ford’s marketing- en communicatieafdeling, is het verlies van de koppositie een significante ontwikkeling voor het bedrijf. Maar het komt niet als een verrassing gezien de hoge brandstofprijzen.

In tegenstelling tot Ford doen Honda en Toyota goede zaken in mei. De Honda Civic zet zelfs een nieuw record neer als het gaat om het aantal verkopen in één maand in de VS. Maarliefst 53.299 Civics vinden in mei een eigenaar. De Toyota Corolla en Toyota Camry weten allebei ook de 50.000 verkopen te passeren.

“Deze dramatische verschuiving in de autoverkopen is één van de duidelijkste tekenen in meer dan een decennium dat het autokoopgedrag van consumenten nu verandert”, aldus Dick Colliver, adjunct-directeur van Honda Amerika. “De recordverkopen van de Civic zijn een voorbeeld van de huidige trend om zuiniger te gaan rijden.”