General Motors heeft gisteren aangekondigd het omvangrijke modelgamma flink op te schonen. Productie van grote benzineslurpers moet plaatsmaken voor de fabricage van compacte auto´s en GM beraadt zich over het merk Hummer. Het is goed mogelijk dat de divisie van de stoere Hummers wordt verkocht.

In vier fabrieken in de VS wordt de productie gestaakt van modellen als de Chevy Silverado, de GMC Sierra, de Chevy Trailblazer en de Saab 9-7X. Ook voor modellen als de Chevrolet Tahoe, Suburban en de GMC Yukon valt in 2010 het doek. Dat heeft GM-topman Wagoner gisteren op de jaarlijkse vergadering van aandeelhouders bekend gemaakt: "Hogere brandstofprijzen veranderen het gedrag van consumenten, en dat heeft een negatieve invloed op de verkoopmix in de Verenigde Staten." Dat leidt ertoe dat GM de productie van auto’s als de Chevy Malibu en de Pontiac G6 verhoogt. Naar Amerikaanse begrippen compacte modellen, al zijn het voor ons nog altijd flinke bakken. Maar Wagoner kondigt ook een kleiner model aan, de opvolger van Chevrolet Aveo die in 2010 op de markt komt. Die gaat ook gebruik maken van de onlangs aangekondigde 1,4 turbo viercilinder, die in Europa een belangrijke rol gaat spelen voor de modellen van Opel. De krachtbron zal ook in de VS geproduceerd worden. Dat de Chevrolet Volt, de plug-in hybride, in 2010 in productie gaat was al bekend.

 

Hummer misschien verkocht

Wat er precies met Hummer gaat gebeuren is nog niet bekend, maar dat er wat verandert is duidelijk. GM beraadt zich momenteel of het het productaanbod (H2 en H3) helemaal omgooit, of dat het merk gedeeltelijk verkocht wordt aan een andere partij. Maar ook de mogelijkheid om Hummer geheel af te stoten wordt bestudeerd.