‘Wij houden op waar Marcos en TVR zijn opgehouden.” Grote woorden van Breckland, een nieuw sportautomerk uit Groot-Brittannië. Ze trappen af met de Beira, een Pontiac Solstice met een 400 pk sterke Corvette-motor. De toekomst zal uitwijzen of ze zich aan dit lijstje mogen toevoegen.

Breckland komt voort uit Riche Holding, dat bedrijf uit Hongkong is bekend als toeleverancier van kleine sportautobouwers. Mosler bijvoorbeeld, is een bekende klant. Nu heeft het bedrijf de stoute schoenen aangetrokken en zelf een sportauto ontwikkeld. Breckland is gevestigd in Norfolk.

Daarvoor wilde Breckland niet opnieuw het wiel uitvinden. Ze hebben een Pontiac Solstice uit de rekken van General Motors gepakt. Wij kennen die auto als Opel GT. Zijn Kappa-platform is ongewijzigd. De viercilinder is echter vervangen door de eveneens bij GM afkomstige 6,0-liter V8 LS2-motor die net iets minder dan 400 pk levert. Het canvas dak is eveneens direct overgenomen van GM.

Met zijn nieuwe kracht kan hij in minder dan vijf seconden van 0 naar 100 km/u en de topsnelheid van de achterwielaandrijver is begrensd op 250 km/u. Door gebruik te maken van GM-techniek is het mogelijk geweest de Breckland Beira in twaalf maanden te ontwikkelen.

Breckland heeft wel de moeite genomen om de voor- en achterkant van de Solstice opnieuw te ontwerpen. Voor de bouw is lichtgewicht materiaal gebruikt. In totaal weegt de auto 1.400 kilo. Verder kan het interieur helemaal naar smaak van de eigenaar worden aangekleed. Bijzonder aan de Beira is dat hij vanuit de fabriek kan worden voorzien van een zeventig liter grote LPG-tank. Dat levert niet alleen een kostenvoordeel op maar de auto krijgt er ook een actieradius van dik 1.100 kilometer mee. En dat komt niet vaak voor bij dit soort sportauto’s.

De Beira is er eerst met een links stuur. Zo hoopt de nieuwbakken fabrikant in geheel Europa een groter publiek te kunnen trekken. Pas daarna is het de beurt aan de thuismarkt. Vanaf november moet de auto te koop zijn.