Een Japanse gezinsauto, die zoveel liefhebbers heeft dat er één jaar na zijn introductie eigenaren zijn die een paar honderd kilometer rijden om andere liefhebbers te ontmoeten. Tien jaar geleden zouden we het niet geloofd hebben, maar nu is het dan toch zover. De Nissan Qashqai kreeg het voor elkaar.

“Bij het zien van de eerste foto’s was ik meteen verliefd!” Hanno Braan uit Stadskanaal windt er geen doekjes om: hij vindt de Nissan Qashqai helemaal geweldig. Daar mag geen enkele twijfel over bestaan, want zowel bij hem als bij zijn vrouw Tina bleef geen kledingstuk verschoond van de moeilijk uit te spreken typenaam. Zijn dit altijd al enthousiaste Nissan-rijders geweest? Hanno: “Nee hoor, ik heb 25 jaar Opel gereden. Het model van deze Nissan sprak ons echter zo aan, dat we daar maar van afgestapt zijn.” Hanno is één van de drie ‘grondleggers’ van het Qashqai-forum, dat inmiddels maar liefst 900 leden telt. 35 daarvan hebben vandaag de moeite genomen naar het Overijsselse Daarle te komen.

De dag zelf ziet eruit als een echte liefhebbersmeeting, zoals je meestal alleen bij klassiekerclubs ziet, compleet met rondrit door de omgeving en een buffet als afsluiting. Voor veel mensen was het dan ook echt een leuk ‘dagje uit’. Andreas Minne,  de eigenaar van een zilvergrijze Qashqai 2.0, heeft het zichtbaar naar zijn zin. “Het is echt een gezellige groep geworden, mensen die elkaar een jaar geleden nog niet kenden zijn nu vrienden voor het leven”.

 

Ingetogen

In tegenstelling tot Hanno en Tina, zijn de auto’s zelf opvallend ingetogen aangekleed. Anders dan bij bepaalde andere Japanse auto’s zijn de Qashqai’s niet uitgerust met vleugeldeuren, bumperkits, bonkende stereo’s en dikke velgen. In plaats daarvan zien we mooie, smaakvolle details als dakspoilertjes, chromen grilletjes en zelfs glimmende instaplijsten met typeaanduiding.  Bij de auto van Minne valt de stoere dubbele uitlaat meteen op. “Ik ben eigenlijk helemaal niet zo van het aanpassen, maar deze uitlaat zag ik bij een vorige meeting, en toen vond ik hem toch wel erg mooi. Gelukkig was het niet al te duur, doordat we van dit soort accessoires vaak een hele partij inkopen, met ‘groepskorting’. Ik ben er erg blij mee, een mooie auto als deze verdient dit soort accenten” Volgens Minne heeft de auto maar één nadeel: de lange levertijden. “De helft van de mensen op het forum heeft de auto nog niet eens binnen”. Soms is het zelfs zo erg dat men op zoek gaat naar een andere auto. En dat dat erg jammer is, daar zijn de leden van het forum het wel over eens.