Na negen jaar stilte onthulde BMW deze week weer een ‘Art Car’: de zestiende in de serie, maar in een klap degene die de meeste vragen oproept.

De Pinakothek der Moderne – een prachtig museum voor moderne kunsten in München - is nou niet bepaald een plaats waar je de onthulling van een auto verwacht. En toch gebeurde dat eerder deze week, al dient het begrip ‘auto’ ruim te worden genomen. ‘Your mobile expectations’ - het kunstwerk dat de Deens/IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson er officieel onthulde is namelijk nu al controversieel. Het op een auto gebaseerde kunstwerk is de zestiende Art Car die in samenwerking met BMW is gemaakt. En de basis is niet de eerste de beste bovendien. Het gaat hier om de H2R waterstofauto waarmee het Duitse merk vorig jaar negen snelheidsrecords op zijn naam wist te schrijven op Miramas Autodrome in Frankrijk. Daarbij werd tevens de 300 km/h-grens doorbroken.

Eliasson maakte al eerder spraakmakende werken die de bezoekers op een vreemdsoortige manier doen stilstaan bij de natuur en de wijze waarop de mensheid ermee omgaat. Licht en water spoelen een belangrijke rol in zijn werk en het is zijn bedoeling de zintuigen van de bezoeker er mee aan te spreken. Dat gaat ook op voor de Art Car die Eliasson voor BMW maakte. In tegenstelling tot de vijftien voorgaande voertuigen is Eliasson’s variant niet eenvoudigweg een beschilderde auto. Hij ontdeed de recordauto van zijn gestroomlijnde carrosserie en plaatste een nieuwe frame over de techniek. Over dit draadstalen framewerk werden talloze laagjes water gespoten die steeds opnieuw werden bevroren. Eronder werd geel licht geplaatst waardoor de cockpit zichtbaar wordt. Aan het racestoeltje, stuur en het dashboard hangen lange ijspegels.

“IJs is fragiel en breekbaar. Het is hard, maar toch ook zacht” zei Eliasson vlak voor de onthulling in een vriescel. “Vanaf vanavond zal bevriezend water en smeltend ijs symbool staan voor de het beschermen van onze natuur”, voegde BMW-baas Norbert Reithofer daar aan toe. Ook Chris Bangle en Adriaan van Hooydonk waren bij de onthulling aanwezig. Zij hebben mij allebei zeer warm ontvangen”, drukte Eliasson ons op het hart. Van Hooydonk vertelde ons: “Voor zover ik Olafur heb begrepen is hij iemand die ontzettend diep denkt en veel vragen stelt. En dat was ook voor mij heel erg interessant.”