Van de vele merken die een oogje hebben op het Servische Zastava is Fiat de meest serieuze kandidaat. Ze hebben immers al decennialang contacten met elkaar.

Een delegatie van Fiat heeft deze week gesprekken in Belgrado over de overname van Zastava. De Servische regering wil van het staatsbedrijf af. Fiat wordt beschouwd als de meest voor de hand liggende koper. Sinds de jaren ’50 hebben beide merken namelijk al contact met elkaar. Op het moment wordt bij Zastava de 10 gebouwd. Dat is de oude Fiat Punto die wordt geëxporteerd naar ander Balkanlanden en Rusland.

Fiat heeft 300 miljoen euro over voor Zastava. Dat is een flink bedrag. Eerder is er bij Zastava een delegatie van Volkswagen op bezoek geweest, maar die waren niet onder de indruk van wat ze aantroffen en hebben nog geen beslissing genomen of ze het bedrijf willen hebben. Nog deze maand maakt de Servische regering bekend of Zastava aan de hoogste bieder wordt verkocht. Naast Fiat en VW zijn ook Ford, Tata en het Chinese FAW interesse getoond in Zastava.